oleh : Prof Madya Dr Hj. Zuhaimy Hj. Ismail (77)

UTM, Skudai, Johor Darul Takzim

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Prof Madya Dr Zuhaimy Hj Ismail adalah bekas pelajar SEMSAS batch 1977 yang kini bertugas di UTM, Skudai. Beliau merupakan salah seorang dari pelopor urusniaga dinar emas di negara ini.

 


Pengenalan
Ketika ringgit Malaysia diserang oleh spekulator matawang antarabangsa, Perdana Menteri Malaysia ketika itu telah mengambil satu langkah yang berani dan dilihat sebagai amat bertentangan dengan amalan konvensional pengurusan ekonomi sesebuah negara. Ketika hampir semua negara jiran termasuk Jepun tunduk kepada IMF, mantan PM menolak IMF dan mengambil beberapa langkah kritikal yang sukar diterima hatta oleh rakyat Malaysia sendiri dan di ragui keberkesanannya oleh masyarakat antarabangsa. Di antaranya adalah membatalkan penggunaan wang kertas denominasi RM500 dan RM1000, menghalang pengaliran keluar wang tunai serta mengikat Ringgit Malaysia ke satu nilai USD yang ditetapkan. Sehubungan itu beliau menyarankan pengunaan Dinar Emas bagi menggantikan penggunaan dolar Amerika. Sejak itulah dinar emas mula diperkenalkan secara meluas di Malaysia.

Pada zaman moden ini dinar emas mula diperkenalkan penggunaannya oleh sebuah gerakan ahli sufi. Sebuah jemaah pergerakan dakwah sedunia bernama Murabitun yang diasaskan oleh Shaykh AbdalQadir As-Sufi Al-Murabit (www.shaykhabdalqadir.org) telah menganjurkan satu seminar mengenai riba di Norwich pada tahun 1982. Berbagai isu berkaitan masalah sistem kewangan dan masalah riba dibincangkan di seminar ini. Seterusnya kajian mengenai wang kertas dan pendekatan untuk mengatasi masalah riba dikalangan masyarakat dunia telah dijalankan. Hasil penulisan Shaykh AbdalQadir telah sekian lama mendapat perhatian Universiti Sains Malaysia yang telah menganugerahkan beliau Ijazah Kehormat Persuratan pada tahun 2002. Kertaskerja yang dibentangkan semasa menerima anugerah tersebut menyentuh tentang isu Islam sedunia, masalah riba dan dinar emas. Pertemuan beliau dengan mantan PM telah mengukuhkan lagi keyakinan bagi mengerakkan usaha mengembalikan dinar emas ke persada dunia moden.

Sejarah Dinar Emas di Malaysia

Dinar emas telah digunakan di Eropah sebelum kewujudan Islam, seterusnya digunakan pada zaman Rasulullah s.a.w dan dimantapkan penggunaannya pada zaman pemerintahan Saidina Umar r.a. Sejak itu, dinar emas dan dirham perak telah menjadi mata wang umat Islam di seluruh dunia.

Penggunaan dinar emas dan dirham perak di gugusan Tanah Melayu termasuklah Kijang Emas, Kupang Kelantan dan Pattani antara abad ke-15 dan 16, Dinar Matahari Kelantan pada abad ke-18 seterusnya Dinar Emas Sultan Abdul Jalil Shah III dan Dinar Emas Kedah dalam abad ke-17 dan 18.

Kijang Mas ialah sekeping duit emas daripada Kesultanan Kelantan ketika pemerintahan permaisuri Melayu, Che Siti Wan Kembang. Kepingan sampel dinar emas itu masih tersimpan dalam Muzium di Malaysia sebagai bukti bahawa bumi Malaysia pernah menggunakan dinar emas dan dirham perak.


......bersambung

Akaun Kebajikan EXSAS

Nama : Persatuan Bekas Pelajar SEMSAS
Bank : Affin Bank Wangsa Maju
No Akaun : 105040031824

Akaun Bank EXSAS

Nama : Persatuan Bekas Pelajar Semsas

Bank : Maybank Berhad, Kelana Jaya

No Akaun : 5623 5750 2760

Jumlah Pelawat

Web Traffic: Hari Ini 213 | Total 1668783 | Powered by CoalaWeb
Go to top